A Kick-Box-ról

Kick-Box története
A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek – a karate, a taekwondo, a kung-fu – később az ökölvívás mozgásanyagát részben továbbfejlesztve és azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.
A kick-box sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.
A küzdelmi versenyszámokat hat szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban kulönböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál kontrollált félerő (a point-fighting, light-contact és a kick-light szabályrendszerekben), vagy teljes erő (a full-contact, low-kick és a K1 szabályrendszerekben) engedélyezett.

Point fighting szabályrendszerben csak a félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet (ez az ún. stop rendszer) és megítélik a találatért járó pontokat. A light contact, kick-light szabályrendszerben is félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, viszont non-stop rendszerű küzdelem folyik, és a bírók a menetek végén pontoznak.
A full contact, low-kick és a K1 szabályrendszerben engedélyezettek a teljes erejű akciók is non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos. A K1 és a low-kick szabályrendszer küzdelemében, néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett.
A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő (a K1 versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők). Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.
A formagyakorlat versenyeken ellentétben a tradicionális harci művészetekkel nem kötött, hanem – saját kialakítású koreográfia szerinti gyakorlatok bemutatására kerül sor, zenére, fegyveres vagy pusztakezes kategóriákban.

Történet:
Korábban két teória létezett a kick-box kialakulásáról. Az egyik szerint a kick-box egy japán ökölvívótól, Osamu Noguchitól eredeztethető. Akinek kezdeményezésére 1950-ben az általa Thaiföldön tanulmányozott Muay Thai technikákat ismertette meg Japánban. Noguchi később megalapította a Japán Kickbox Szövetséget, és aktívan thai boxolók segítségével kezdte oktatni az új harcművészeti stílusát.
Többek szerint azonban a kick-box kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszott az Amerikai Egyesült Államokban a ’70-es években kiteljesedő harcművészeti ‘láz’. Az akkori harcművészeti versenyeken alkalmazott szigorú szabályok következtében egyre erősödött az igény egy full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, melynek eredményeként jött létre a kezdetben full contakt karate néven, majd kick-boxnak nevezett sportág.
Az utóbbi 30 évben számos kérdés merült fel a sérülések kockázatának csökkentésében alkalmazandó módszerekben, és végül folyamatos vizsgálat és szabályalkotások után fejlődött ki a jelenlegi szabályrendszer és védőfelszerelés.

Szervezetek:
A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), melynek immáron több mint 95 ország a tagja az öt földrészen. Székhelye Milánó (Olaszország), elnöke dr. Ennio Falsoni.
A WAKO a páros években Európa-bajnokságot, a páratlanokban Világbajnokságot rendez. A magyar sportolók 1981-től vesznek részt ezeken a versenyeken, amelyeken 2017-ig több mint 100 egyéni világbajnoki és számos egyéni Európa-bajnoki aranyérmet, valamint több száz ezüstöt és bronzot sikerült nyerniük.

Hazai szervezet:
Magyarországon a 70-es évek végén, 1979-ben jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szövetség.
A magyar szövetség elnöke: Galambos Péter

Hazai Kick-box
Világversenyen az első érmet szerző magyar sportoló Fodor István (a Hunyadi SE sportolója) volt, aki az 1984-es graz-i Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett (semi-contact, 57 kg), Az első magyar világbajnok Hanák Antal (ugyancsak a Hunyadi SE sportolója) volt, ő az 1985-ös budapesti világbajnokságon, az 54 kg-os súlycsoportban szerzett első helyet, a full-contact szabályrendszerben.
Az első női Világbajnokunk: Kocsis Tünde Esztergomból. Magyarország és a világ legeredményesebb kick -box versenyzője Mórádi Zsolt Csepeli versenyző,10 VB címével !! Pesuth Rita (Szigetszentmiklós-Tököl SE) hat egyéni világbajnoki címet szerzett a semi-contact és a light-contact szabályrendszerekben. Hugyetz Lajos (Hunyadi SE) és Debreczeni Dezső (Békéscsaba), ugyanezen szabályrendszerekben öt világbajnoki elsőséggel büszkélkedhet. Nagyon komoly eredmény a kick-boxos Pruzsinszky Ivett (Esztergomi KBSE) által ökölvívásban elért első magyar női VB cím. Katona Barnabás ( Budaörsi SE vezetője) Magyarországon az egyetlen (sokáig a világon is), aki mindhárom szabályrendszerben (stop, light és full-contact) VB vagy EB aranyérmet szerzett. Ezzel sokáig guinness rekordot tartott.